Tervetuloa keskustelemaan maaseudun ja harvaanasuttujen alueiden nuorisotutkimuksesta! Nuorisotutkimusta kritisoidaan usein kaupunkikeskeisyydestä, taipumuksesta keskittyä urbaaneihin nuorisokulttuureihin ja kaupunkiympäristöihin, kun taas harvaan asuttujen alueiden nuoret ovat jääneet tutkimuksellisesti marginaaliin. Kiinnostus erilaisilla...
AJANKOHTAISTA
Tutkijoidemme Maria Vanha-Similän ja Kaisa Vehkalahden artikkeli Food Memories Connecting to Rural Roots through Food in Life Writings by Finnish Women Born in the 1950s on julkaistu Ethnologia Scandinavican vuoden 2023 numerossa. Artikkeli on luettavissa sähköisesti täältä.
Tutkimus karjatilojen naisten arjesta
Karjatalous on suurten muutosten keskellä, sillä yhä useammat tilat lopettavat toimintansa Suomessa. Keskusteluun karjatilojen kustannusten noususta, ilmastonmuutoksesta, tuotantoeläinten olosuhteista sekä huoltovarmuudesta ottavat osaa eri tahot.
Tutkijamme Ville Pöysä ja Helena Ristaniemi järjestävät Metodifestivaaleilla työryhmän laadullisen pitkittäistutkimuksen metodologisista kysymyksistä. Työryhmä pidetään Jyväskylässä 1.9.2023 klo 13.30 alkaen. Tervetuloa mukaan!
Tutkijamme Maria Vanha-Similä kirjoitti Suomen maatalousmuseo Saran Tarinatiinu-blogiin Minun maaseutuni -hankkeen etenemisestä sekä tulevasta maalaisnuoruuteen keskittyvästä keskustelu- ja muistelutilaisuudesta. Lue teksti museon sivuilta.
Oletko sinä viettänyt nuoruutesi maaseudulla? Sarka-museolla katsellaan yhdessä valokuvia ja keskustellaan, millaista lapsuus ja nuoruus maaseudulla on ollut. Tule muistelemaan, miten nuoriso maaseudulla vietti ennen aikaansa Loimaan seudulla. Kävitkö Pappisten lavalla tanssimassa vai veikö koulunkäynti tai työnteko aikasi? Mikä oli nuoruudessa...
Väitöstutkimus: Paikallinen historia on merkityksellistä saamelaisalueen nuorten elämänvalinoissa
FM Helena Ristaniemen väitöskirja "Täällä on merkitystä mihin sukuun synnyt, se vaikuttaa kaikkeen." Historiatietoisuuden muotoutuminen ja merkitykset Suomen saamelaisalueen tyttöjen elämässä tarkastetaan Oulun yliopistossa 27.1.2023
Ensimmäinen suomenkielinen metodikirja lapsuuden historian tutkimuksesta. Julkistamistilaisuus 31.1.2023 Helsingissä
Kaisa Vehkalahti ja Essi Jouhki esittelevät uutuusjulkaisussa Muistitietotutkimuksen paikka - Teoriat, käytännöt ja muutos (SKS 2022), millaisen näkökulman muistitietoaineistot ja -menetelmät avaavat lapsuuden ja nuoruuden historiaan.